Македонската филхармонија во периодот од 28 октомври до 2 ноември, ќе оствари турнеја во Шпанија, во градовите Сарагоса и Хуеска. На 30 октомври ќе одржи концерт во прекрасната сала Моцарт во Аудиториумот во Сарагоса, додека на 1 ноември во Конгресната палата во Хуеска...

(Интервју со Ѓорѓи Цинциевски, контрабасист)   „За мене самата помисла да сум задоволен или презадоволен од својата изведба значи дека сум станал мрзелив и сум престанал да се грижам за мојот личен развој како уметник“, вели Цинциевски кој ќе настапи како солист со Македонската филхармонија на концертот „Хармонија мунди“ на 12 октомври             Ѓорѓи, по подолго време повторно настапувате на македонската сцена...

(превземено од republika.mk)         Виктор Илиески, тромбонист од оркестарот на Македонската филхармонија, неодамна беше назначен за директор на институцијата. Роден е во 1979 година, дипломира на отсекот за тромбон во 2002, а магистрира во 2005 година на Факултетот за музичка уметност во Скопје во класата на Ѓорги Стефановски...

  Во правец на својата посветеност за поддршка на вистинските универзални вредности, ТТК Банка АД Скопје годинава со големо задоволство безрезервно ја дава својата поддршка на Македонската филхармонија, една од најзначајните културни институции во земјава...

Повеќе од 20 илјади белграѓани беа сведоци на фантастичниот концерт на Македонската филхармонија која под диригентство на Џијан Емин синоќа настапи со африканскиот маг на афробитот Феми Кути и неговиот бенд "Позитив форс"...

Камерниот оркестар на Македонската филхармонија достојно ја претстави Македонија во Казахстан, одржувајќи два концерти во Алмати и Астана, по повод Денот на независноста - 8 Септември. Концертите беа одржани пред преполни сали и поздравени со овации од страна на тамошната публика...

Денот на независноста на Република Македонија - 8 Септември, годинава ќе биде одбележан со концерт под отворено небо, пред Владата на РМ, кој ќе претставува интересен спој од звучното наследство и современите искри на македонската популарна музика...

Оркестарот на Македонската филхармонија, заедно со африканската ѕвезда Феми Кути и Емин Џијан како диригент, на 13 септември (20 ч.) ќе одржат концерт во Белград на отворено, во прекрасниот амбиент на Калемегдан. Овој грандиозен проект премиерно беше одржан во Скопје под името „Филхармонија на отворено“ во Градскиот парк на 7 јуни, пред околу 15 илјади посетители...

Виктор Илиески денеска и официјално е именуван за директор на НУ Македонска филхармонија!  На чело на првата национална музичка институција во земјава, Илиески дојде минатата година во месец август, извршувајќи ја досега функцијата в...

Од 3 до 9 септември, Камерниот оркестар на Македонската филхармонија ќе гостува во Казахстан, каде што ќе одржи два концерти во Алмати (5 септември) и Астана (7 септември). Гостувањето на Камерниот оркестар на МФ се остварува со логистичка поддршка на Амбасадата на Република Македонија во Астана и амбасадорот Илија Псалтиров, а по повод Денот на независноста на РМ - 8 Септември...