Програма за аудиција за ТИМПАНИ: 1. Аудицијата се спроведува во две етапи. Во секоја етапа кандидатот свири пиеса или еден став од циклично дело, по избор. 2. Во секоја етапа, кандидатот свири шест делници од зададените дела...

„Ѕвездена музика“ е насловен концертот на оркестарот на Филхармонија кој ќе се одржи в четврток во 20 часот. На програмата е инспиративната компилација на едно од најзначајните дела во историјата на музиката – „Прстенот“ на Рихард Вагнер, како и впечатливиот концерт за тромбон и оркестар „Старгејзер“ од Џонатан Дав...

Врз основа на член77-a, 77-в од Законот за култура („Службен весник на РепубликаМакедонија“ бр. 31/1998; 49/2003; 82/2005; 24/2007; 116/2010; 47/2011; 51/2011; 136/2012; 23/2013; 187/2013, 44/2014, 61/15 и 154/2015),член 22 и член 23 од Законот за работните односи (Сл.Весник на РМ бр...

ПРОГРАМА ЗА ПОЛАГАЊЕ НА АУДИЦИЈА (Сите пријавени кандидати можат да ги подигнат материјалите од нототека на Филхармонија)     КОНЦЕРТМАЈСТОР И ЗАМЕНИК КОНЦЕРТМАЈСТОР   1.етапа: -В.А.Моцарт: виолински концерт бр...

Врз основа на член 77-a, 77-в од Законот за култура („Службен весник на Република Македонија“ бр. 31/1998; 49/2003; 82/2005; 24/2007; 116/2010; 47/2011; 51/2011; 136/2012; 23/2013; 187/2013, 44/2014, 61/15 и 154/2015), член 22 и член 23 од Законот за работните односи(Сл.Весник на РМ бр...

Овој четврток (31.10) во Филхармонија ќе настапи германскиот виолончелист Николас Алштед, еден од најбараните инструменталисти на светската музичка сцена. На програмата е Концертот за виолончело и оркестар од Мјачеслав Вајнберг и „Чудесниот Мандарин“ од Барток, едно од највпечатливите дела во светската историја на музиката...